вівторок, 27 березня 2012 р.


Стаття про Таланти Херсонщини

Україно, земле моя!
Усе розпочалося зі слів С. Грицюка:
Земля моя, земля безкрая –
Степи широкі і ліси,
Єдиний в цілім світі раю,
Хвилюючий взірець краси.
В нас весни, мов дівчата, гожі,
Улітку найщедріші дні.
В нас все довкіл на казку схоже
І найчарівніші пісні.

Вкраїно мила, рідна ненько,
Прийми найнижчий наш уклін,
Тобі клянемося, рідненька:
Ми вже підводимось з колін.
Засіємо поля житами,
Пробудимо пташиний спів,
Нове збудуємо життя ми
Для наших доньок і синів.

Тож відірвімо зір від долу,
Свою збагнімо далину,
Собі плекаймо світлу доля,
Що схожа на зорю ясну.
Повірмо в чудодійні сили,
Які від Бога нам дано,
Нехай ростуть в нас дужі крила
І кров нуртує, як вино.
Після цього патріотичний ритм на одному подиху підхопив шкільний хор із піснями «Україна» (солістки Гришко Карина та Слив'янчук Карина) та «Пісня солов'їна» (з солісткою, вчителем початкових класів, Мазуренко В. Г.). Далі ж Валентина Геннадіївна виконала пісню «Рідна земля», у якій висловлюється уся безмежна любов до Батьківщини. Так розпочався 20 березня у Гаврилівській загальноосвітній школі огляд-конкурс дитячої та юнацької художньої творчості «Таланти Херсонщини» та районний огляд-конкурс «На крилах творчості» серед членів районної організації Профспілки працівників освіти і науки України.
Організаторам концерту (Алєксандрова Н. І., Соценко І. М., Журинкіна Г. Л., Сергеєва-Булаш В. В.) вдалося створити справжнє феєричне свято, яке поєднало в собі різні види мистецтва. Було представлено такі номінації: художнє слово, художнє виконавство, хореографічне мистецтво, фольклор «Обжинки», авторська творчість.
 З першого погляду зачаровували дівчата з ансамблю «Веселка» (кер. Журинкіна Г. Л.) з піснею «Барви рідної землі», учениці 2 класу – Піньонжик Таня (пісня «Виглядає сонечко») та Боровинська Віка (пісня «Соловейко»). Гурт «Фреш» (кер. Сергеєва-Булаш В. В.) виконали народну пісню «Ой, у лісі калина» у сучасній обробці.
Найріднішій людині у світі – мамі – було присвячено одні з найкращих номерів, у яких звучали слова подяки людині, що усе життя піклується про нас.   Шульгата Анастасія (учениця 8 класу) дуже зворушливо прочитала вірш Бориса Олійника «Пісня про матір». Продовжили виступ Мазуренко Софія та Нікішенко Таня з піснею «Матуся», самі ж матусі стояли за кулісами і... плакали від щастя. Про нелегку материнську долю («Мамина коса») заспівав ансамбль учителів (Нікішенко З. В., Дудченко Г. М., Коваль Н. М., Журинкіна Г. Л., Тополя О. В.).
Учні 6 класу нагадали про літо, пору відпочинку і збирання врожаю. Завдяки їм, ми мали змогу поспостерігати за календарно-обрядовим дійством «Обжинки».
Але, на мою думку, на членів журі велике враження справили наші юні танцюристи, бо, як на мене, коли Олена Іванівна Машинська підходила до сцени сфотографувати, то, мабуть, діти в душу запали. Під керівництвом Сергеєвої-Булаш В. В. хореографічний колектив «Світанок», молодша танцювальна група (це учні 1 – 4 класів) підкорила сцену танцем «Ой, ти, Галю!». Зачарувала хореографічним мистецтвом і середня танцювальна група (дівчата 5 і 6 класу) із ліричною композицією «Місяць». А як повіяло східним вітром, коли на сцені з'явилися дівчата молодшої танцювальної групи (1 – 2 класи) зі «Східними ритмами»! А від «Рок-н-ролу» сцена взагалі ледь витримала, бо танцювали усі разом. На мою думку, дуже здивували своїх учнів учителі, коли вийшли на сцену. Колектив учителів спочатку протанцювали на пальчиках увесь «Хоровод» (Алєксандрова Н. І., Ткаченко Т. С., Мазуренко В. Г., Дудченко Г. М., Кочетова О. С., Науменко І. С., Осауленко А. А., Журинкіна Г. Л), а згодом зал вибухнув від танцю «Ча-ча-ча» у виконанні тих же ж учителів (Міхнюк Є. П. – Мазуренко В. Г., Боровинський М. М. – Алєксандрова Н. І., Федоров С. І. – Ткаченко Т. С.)
На завершення учитель світової літератури, Учитель з великої літери – Тополя Олена В'ячеславівна – прочитала авторські вірші «Сповідь» та «Степ», які пройняли усіх слухачів до глибини душі.
Сповідь
Мій милий світ, незвіданий і давній,
Як я люблю тебе, що ти даєш натхнення,
Та, залишившись наодинці із собою,
Бентежить мою душу сьогодення.

Як хочеться добра і теплоти,
Людського затишку й простого розуміння,
Натхнення дай нам, Боже, і просвіти,
Навчи, як жити, сповненим терпіння.

Чому ми так жорстокі і сліпі?
Чому до тебе зводим руки тільки в скруті?
І забуваєм про слова твої
До нас промовлені. Вони забуті!

Але ж в них сила, міць і радісна надія
На майбуття захищене й міцне,
В них прояв мудрості твоєї лине,
Пророчість їх ніколи не мине.

Забули ми про ближнього свого,
Заплутались у круговерті справ,
І все життя своє звели до того,
Щоб збагатить себе – не Божий храм.

Ми кінця світу ждем, чатуючи на жах,
Ми боїмось розплати та прокляття,
А він давно прийшов, завмер, закляк,
Бо сподівавсь спокутувань і каяття.

Степ
Як пахне у степу душан!
Вкриває кожен він курган,
Що височіє просто неба.
Чого для ока більше треба?
Вдихнеш духмяний аромат –
І юність ти згадати рад.
А ластівок низький політ
Віщує вам дощу прихід.
Як грім серед ясного неба,
Почнеться злива, стане враз –
Веселкою милує вас.
Степу пейзаж. Яке роздолля!
Гуляла ним козацька воля!
Рідних синів зібрала ненька
Свої кордони захищати
І бранців ханських визволяти.
Немало вас тут полягло,
Своєї крові пролило...
Відпочивайте з миром, любі.
Ви заслужили спокій свій.
А ми охороняти будем
Пам'ять про вас і вічний мир.
А на прощання діти хореографічного колективу «Світанок» подарували танець «Україна» і запрошували гостей і надалі відвідувати Гаврилівку.
Перегорнувши нову сторінку книги про шкільне життя, будемо творити далі...
P.S. Наступного дня директор школи, Ткаченко Т. С., висловила щиру вдячність усім учасникам за проведення святкового концерту, а також вручила Баденко Дар'ї (2 клас) диплом за те, що вона стала призером Всеукраїнського конкурсу літературних аудіозаписів «Краса ти моя – Україна!» та цінний подарунок.
Сергій Федоров






Немає коментарів:

Дописати коментар