четвер, 28 вересня 2017 р.

Читання мовчки. УМ, 9 клас

9 клас
Читання мовчки 
Які відбитки залишив античний світ на території сучасної України
Яскраві сторінки в кам'яний літопис нашої країни вписала культура античного світу, що розвивалася в міс­тах Причорномор'я в другій половині І тисячоліття до н. е. Це були часи, коли з розвитком продуктивних сил у рабовласницьких полісах Греції виникла потреба в емі­грації частини мешканців. Вони заснували численні коло­нії на узбережжях морів Середземноморського басейну. З Причорномор'я везли до Еллади рабів та хліб, а звідти, разом з іншими предметами торгівлі, потрапляли на наші землі твори античного мистецтва.
Античних міст у північному Причорномор'ї було ба­гато: Тіра (сучасний Білгород-Дністровський), Ольвія на Дніпро-Бузькому лимані, Танаїс у гирлі Дону.
Та найбільше їх було у Тавриді — прекрасній землі, що з давніх-давен вабила до себе чужинців. Греки знали її ще з часів Гомера.
У VI ст. до н. е. на березі Керченської протоки (Боспору) був заснований Пантикапей (сучасна Керч), що став столицею Боспорського царства. У східному Криму була заснована Феодосія, у західному — Керкінітида (сучасна Євпаторія). 422-421 року до н. е. в севастопольських бух­тах було засноване місто Херсонес Таврійський.
Ольвія давньогрецькою мовою означає «щаслива». Роз­ташована на правому березі Південнобузького лиману. Рельєф місцевості зумовив форму міста у вигляді непра­вильного трикутника. Єдиної точки зору на дату заснуван­ня Ольвії досі немає. Більшість істориків схиляється до думки, що Ольвію засновано на рубежі VII-VI ст. до н. е. чи в першій половині VI ст. до н. е. вихідцями з району Мілета і проіснувала вона до середини III ст.
Античне місто Ольвію вже 150 років розкопують до­слідники. Від його будівель лишилися самі тільки рештки. Але дослідникам ці рештки розповідають дуже багато.
Топографічно Ольвія складалася з трьох частин — Верхньої, Терасної та Нижньої. Останню вже після заги­белі міста було зруйновано водами лиману.
На етапі розквіту наприкінці IV—III ст. до н. е. Ольвія займала територію площею близько 55 га, чисельність її мешканців становила близько 20 тисяч. Місто було оточе­не могутніми мурами. Як і в усіх античних містах, голо­вним центром його була торгова площа та розташована по­руч священна ділянка із залишками храмів та святилищ.
Поруч стояли громадські будинки — резиденція міської влади, спортивна школа тощо. В Ольвії був і театр. Чис­ленні житлові будинки дають уявлення про життя людей тих часів. Вулиці Ольвії вимощено плитами або щебенем, у місті було добре налагоджене водопостачання; вода із джерел по кам'яних каналах збігала до будинків багатіїв та в громадські споруди.
Найкраще зберігся дух античності в Херсонесі Таврій­ському. Величезні башти й стіни, що виростають перед глядачем, справляють неабияке враження.
Херсонес (грецькою — «півострів») побудовано на висо­кому пагорбі, один бік якого омивається морем, а другий — Карантинною бухтою, гаванню стародавнього міста.
Із суші Херсонес — це башти й мури, що збереглися подекуди, заввишки до 10-17 м. Складені з величезних кам'яних прямокутників, стіни вражають своєю непри­ступністю, суворістю. Історія зберегла для нас ім'я будів­ничого цих стін — Агасикл — один із громадських діячів Херсонесу III ст. до н. е.
Порт і головний в'їзд до міста обороняла цитадель, на шляху до якої стоїть величезна кругла башта, найбільша в херсонеських укріпленнях, її діаметр — 22 м. Херсонес існував п'ятнадцять століть, і весь час його укріплення добудовувались і перебудовувались. У центрі міста, в акро­полі, знайдено численні уламки статуй, мармурові дош­ки з текстами декретів, вшанувальними написами тощо.
Вражає виняткова щільність забудови — маленькі дво­рики, жодного клаптика вільного місця. Серед господар­ських приміщень багато витесаних у скелі цистерн, у них вміщувалося до 40 тонн засоленої риби. Цікаві давильні зі складами вина, що зберігалось у велетенських керамічних посудинах — піфосах. У Херсонесі був також великий театр, збудований десь на початку нашої ери. Його «театрон» (міс­ця для глядачів) мав вісім секторів на три тисячі глядачів.
(565 сл.)                                               (Із кн. «Світ моєї України»)
Питаний та завдання до тексту
1.     Де виникла найбільша кількість грецьких колоній?
А На узбережжях морів Середземноморського басейну;
Б на берегах Чорного та Азовського морів;
В на узбережжі Егейського моря;
Г на півдні України.
2.     Що везли з Причорномор'я до Еллади?
А Твори античного мистецтва;
Б рибу та сіль;
В рабів та хліб;
Г сир і тканину.
3.   Не належить до античних міст:
А Ольвія;                                            В Танаїс;
Б Херсонес;                                      Г Трапезунд.
4.   Пантикапей — це:
А Білгород-Дністровський;
Б сучасна Керч;
В Ізмаїл;
Г Феодосія.
5.  Де найкраще зберігся дух античності?
А В Ольвії;
В у Херсонесі Таврійському;
В у місті Тіра;
Г у сучасній Євпаторії.
6.   Скільки часу тривають розкопки Ольвії?
А Понад два століття;
В 150 років;
Б близько 100 років:                     
Г 20 років.
7.     Про що науковцям не розповіли рештки Ольвії?
А Що місто було оточене могутніми мурами, головним центром його була торгова площа та священна ді­лянка із залишками храмів;
Б що в Ольвії був театр;
В у місті було налагоджене водопостачання;
Г про кількість населення, його соціальний та націо­нальний склад.
8.     Назва «Херсонес» у перекладі означає:
А античний;                                           В острів;
Б місто;                                                   Г півострів.
9.     У реченні «Яскраві сторінки в кам'яний літопис нашої країни вписала культура античності...» вжито:
А епітет, метафору;
Б порівняння та персоніфікацію;
В метонімію та гіперболу;
Г метафору та уособлення.
10.  Слово поліс, ужите в тексті, означає:
А договір страхування;
Б місто-держава, міська громада, особлива форма соціально-економічної та політичної організації су­спільства, типова для Стародавньої Греції та Риму;
В документ;
Г поселення.
11.  Назва тексту відображає:
А його сюжет;                             
Б проблематику;
В тему;
Г головну думку.
12.  Укажіть стиль тексту.
А Художній;                                      В публіцистичний;
Б науковий;                                       Г розмовний.


Немає коментарів:

Дописати коментар