вівторок, 9 вересня 2014 р.

Лист турецькому султану від запорожців


Лист турецькому султану від запорожців
Пародія
Вельмишановний султане Кипарисе ІV!
Раді вітати тебе, хоч позаочі. Ми пишемо тобі, поганцю, листа, щоб ти читав і тріснув від злості. Перо в руці тримаю я – старезний Дуб. Біля мене мої вірні друзі-побратими: ясночолий Ясен, кремезний Граб, зеленоокий Горіх, твердолобий Кедр, войовничий Каштан, хохотун Клен, крутов’яз В’яз, відважний Бук. Тут у нас так весело, що аж за стовбури тримаємося.
У нас до тебе, короткострижений султане, проханнячко одне. Точніше б сказати – вимога! Занадто вже ти розгулявся зі своїми чагарниками по наших лісах і садах. Чимало полонянок узяв у свій гарем-парник. Верни нам наших дружин і сестер, смердючий волоцюго! Якби було менше таких як ти, то й зéмлі наші були б щасливіші. Ми б тоді називалися Зеленим Раєм, а не палаючим краєм. Ми до останньої краплі живиці будемо захищати свої ліси, щоб вони століттями дарували Матінці-Природі любов і радість.
Знай, кривобокий, що про Українські Ліси ще дізнається світ.
Знай, бусурмане Кипарисе, що нам потрібен ти. Ми ж тебе зітремо в тирсу, хоч тоді з тебе буде користь. Що? Сатанієш від люті? Не знаєш, де б його сховатися? Ха-ха-ха... Вирвемо тебе із корінням, де б ти не був.
Знай, що ми гуртом можемо відстояти своє право на існування. Наша сила в єдності та братерстві, у довговічності. І хай там як, ви все одно не здолаєте усіх нас. Бо дрімучі ватаги Кедра, Каштана з півдня, Бука, Граба з півночі та заходу мають неабияку жагу до життя, волі і прагнуть їх оберігати. А ти, шайтане, тільки те і знаєш, щоб завойовувати та нищити! Та й то, тільки твої вояки-собаки. Чому ж ти сам не прагнеш до розростання своїх володінь мирним шляхом?
Одумайся, султане, бо допоможемо обсипатися усім твоїм голочкам, будеш  тоді посміховиськом для свого народу.
На цьому слові, будь здоровий – чахни потихеньку.
З найкращими побажаннями
Дубище та його вірні козарлюги


P. S. Звісно, усе це сприймайте, як пародію. Сюжет взято зі  знаменитої картини І. Ю. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові».
Дудченко Михайло
(вікова категорія: 14 років)

Немає коментарів:

Дописати коментар