четвер, 1 вересня 2016 р.

1 Вересня

Україно! Ти – моя молитва...
ПЕРШИЙ УРОК /01. 09. 2016/
(для 7 класу)
Мета уроку: нагадати учням сторінки героїчного літопису України, її поступу до здобуття та збереження незалежності; розвивати національну свідомість, гідність, усвідомлення приналежності до славного українського народу; виховувати в школярів внутрішню свободу та повагу до рідної держави, любов до батьківської землі.
Обладнання: ноутбук, відеоролики, плакати з висловами, декоративні квіти - символи України, стенд із матеріалами фотовиставки «Я на рідній землі, як господар живу», карта-пазл України, портрет Т. Шевченка.
Присутні: учні класу та їх батьки, гості.
Місце проведення: класна кімната, обладнана технічними засобами.
Хід уроку
(Класна кімната прикрашена декоративними квітами-символами, колосками. На дошці написи: «Всюди добре, а вдома найліпше», «Люблю України коханої небо», «Забудеш рідний край – тобі твій корінь всохне»)
На дошці записано тему уроку та епіграф:
Любіть Україну, як сонце, любіть,
Як вітер, як трави, і води,
В годину щасливу і в радості мить,
Любіть у годину негоди.
Любіть Україну у сні й наяву,
Вишневу свою Україну!
В. Сосюра 
Вступне слово вчителя.
Доброго дня, любі діти, батьки, гості! Радий бачити вас знову у класі. Як радісно зустрічатися з вами в рідній школі у тісному родинному колі. Наш клас - родина сьогодні зустрічає вже сьомий Першовересень. Нехай будуть щасливими і мирними ваші дні. Бажаю здоров’я, успіхів у навчанні, нових відкриттів і злетів!
Відразу ж пригадаємо девіз нашого класу …
(У нас немає ти, у нас немає я, ми – єдиний клас, ми – одна сім’я!)
Шкільний дзвінок щойно сповістив нам про те, що час проводити перший урок. А присвячено його цього року прекрасній даті. Може, підкажете якій? (Учні говорять про відзначення 25-річчя незалежності України).
Повідомлення теми та мети уроку. Робота з епіграфом.
(Відеокліп «Україна прекрасна»)
- Як ви розумієте слова В. Сосюри? Що означає «любити Україну»? Що для вас, дорогі учні, є Україна?
Ø Складання асоціативного куща «Любов до України»
- добросовісна праця;
- пітримка воїнів АТО;
- пошана до свого роду, до старших;
- пам'ять про героїчне минуле;
- бережливе ставлення до всього, що нас оточує;
- гордість за свій народ.
Учитель.
25 років нашій молодій державі. Як довго йшла вона до незалежності, до омріяної віками волі! Саме про деякі моменти її життя розкажуть учні.
Учень 1. Майбутнє кожного з нас переплітається, як дівоча коса, і створює майбутнє України. Та не настане завтрашній день без минулого і сьогодення. На жаль, життя рідного краю часто перетворювалося на розбурхану стихію:    то проносилося воно багатотисячними монголо-татарськими ордами, залишаючи по собі згарища і попелища, то цвіло різнобарв’ям козацьких жупанів у золотих полях, то чорніло Диким полем, то червоніло пролитою кров’ю селян під час польського владарювання. Потім були довгі роки терпіння, сподівань. А життєва ріка несла та й несла Україну вперед.
Учень 2. Двадцяте століття. Замайорів жовто-блакитний прапор над Україною, символізуючи стиглі поля та блакитне мирне небо. А потім нашу землю ділили, розривали на шматки .
І ось настав 1933. Він чорним круком пронісся над Україною, перетворивши більшість її земель на кладовище.
Учень 3. Не встигла країна оплакати своїх синів та доньок, як запалахкотіло полум’я Другої світової війни. Спільне горе об’єднало народ на боротьбу.
Учень 4. Тривалий час Україна не знала війни. Наш народ пишався тим, що в буремні 90-і вдалося зберегти мир. Але біда не обійшла нашу землю тепер. Сьогодні полум’я військових дій на Сході обпекло майже кожну родину. Сьогодні набули нового змісту слова «Слава Україні!» - «Героям слава!». Зрозуміло, що ці слова адресовано героям - хлопцям, які зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарям, які рятують поранених в АТО, волонтерам, на плечах яких тримається наша армія. Ці слова стали пошануванням найкращих, котрі в найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою, заради Батьківщини. Серед них знамениті «кіборги». Вони стояли до останку в битві за Донецький аеропорт. Чимало з них навічно полягло під його руїнами.
Учитель. До лав захисників України влилися й жителі нашого села Мотрич Микола, Кравченко Сергій, Гаран Сергій, Дудченко Геннадій та інші, які, на щастя, вернулися живими.
Учень 5. Мабуть, у кожній хаті, в кожному серці справжнього патріота-українця народжується молитва за мирне майбутнє нашої неньки-України, за наших мужніх земляків, аби вони живими і здоровими якнайшвидше повернулися додому до своїх матерів, дружин та дітей.
Як ніколи актуально звучать сьогодні слова українського поета Василя Симоненка. (Звучить вірш «Україні» В. Симоненка).
Учитель. До Дня Незалежності України, 24 серпня, о 18.30 телеканал СТБ презентував цикл нових документальних фільмів власного виробництва "День Незалежності. Нескорені".  "Це історія тих, хто під Крутами дав їй життя; хто обрав її в час Другої світової війни і вистраждав у в'язницях; хто своїм тілом прикрив її на Майдані і здатен до останнього подиху боронити від ворога - про нашу Незалежність."
До циклу входять такі фільми: "Григорій Піпський", "Родина Бунь", "Василь Стус", "Віктор Чміленко","Ігор Брановицький".
Пропоную вашій увазі послухати коментарі щодо створення цих фільмів.
Перегляд сюжету.
Учитель. 25 років нашій молодій незалежній державі Україні. Складний шлях пройшла вона за часи свого існування, але досягла світового визнання в багатьох напрямках суспільного життя. Вона – повноправний суб’єкт європейського та світового співтовариства. Про неї знають на міжнародних виставках науки і техніки. Україна має солідний науковий потенціал. Авторитет нашої Вітчизни зміцнюють спортсмени, артисти. Чи не є яскравим доказом цього перемога Джамали на «Євробаченні», Олега Верняєва та Юрія Чебана на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро?
Джамала

Олег Верняєв

Юрій Чебан


Тому така держава заслуговує любові свого народу. Хай у кожному вашому серці завжди живуть слова з поезії «Любіть Україну», відомого лірика ХХ століття В. М. Сосюри, написані в часи тоталітарного сталінського режиму. (Зачитуємо ще раз слова з епіграфа). А ця любов надихатиме вас на добрі справи. Інакше бути не може, бо ж доля майбутньої держави - у ваших руках.
Погляньте на портрет Тараса Шевченка, який щодня пильно дивиться вам у вічі, ніби запитує: «Для кого в світі живете?»
Учні: «Ми живемо для України!»
Учитель. Ви - українці. І ваша батьківська земля тут. Ви господарі на ній. Саме тут ви щасливі. Хочете переконатися? Погляньте на ці світлини. Ми - українці. А це означає, що в радості і в горі з нами поруч пісня. У молитві, в діяннях, у пісні, у нашій душі хай вічно живе Україна!
(Усі присутні виконують пісню «Україна» і складають пазл «Карта України»)


Немає коментарів:

Дописати коментар