вівторок, 14 березня 2017 р.

Марина Павленко "Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських"

Художні засоби
Приклади
Епітети
Пласке каміння; чистий, незарослий берег; сизе осіннє небо; сірувата непри­вітна вода; радісний ґвалт; загадкова місцинка; пахуча матіола; сите сопіння.
Порівняння
Серце й затріпалось, як упійманий карасик; гар­ненький, мов лялечка; по­веселішала, ніби скинула сонний панцир; кімнатою хилитало, наче кораблем у шторм.
Фразеологіз­ми
Бо Сніжана перебирала женихами, як циган кінь­ми; бодай солі на хвіст насипати; не беріть у го­лову; веселий настрій уже корова язиком злизала; у вас серед зими й снігу не випросиш; вони в чотири руки не стільки мили по­суд, як перемивали чиїсь кісточки: холодні мурашки побігли спиною; тітоньку в Половинчик магнітом тягне; ковтала тепер кож­нісіньке слово; пропустила це повз вуха; досить тере­венів: із ними каші не зва­риш; хатнім затишком тут і не пахло; глядить його і годить, як болячці; закаш­лявся ні сіло ні впало.
Сленг
Компаха, добазарились, підрулив, врубайся, ситуейшен, бабки, сорі, фотка, хохмачка, задовбало, нормальок, тусуюсь, окей.

♦ Прочитайте і прокоментуйте подані пейзажі.
Врешті з неба хлюпнула остання порція зливи, сяйнула прощальна блискавка і торох­нув даленіючий грім. Гроза гіошаленіла ку­дись далі, десь аж за Олексівським болотом полохаючи світ. Тільки свиснуло, як і минуло­го разу, і скажений герць унизу припинився.
Зате ранок був гідний пробудження! Сріблява зелень, яблуневий цвіт у густому сонячному соусі та нестримний пташиний щебет!..
Бруківки позолотило опале листя. Осінь стояла дзвінка, сонячна й тепла.
Призахідне сонце виблискувало на пле­сі усіма барвами веселки. Ще й комарі не ку­сали - благодать!
  Чи логічною є така розв'язка? Відповідь аргументуйте.
  Романтичним чи реалістичним є завер­шення оповіді? Відповідь обґрунтуйте.
  Яким ви бачите продовження історії?
  Що об'єднує перше та останнє речення повісті? Яке філософське поняття тут роз­кривається?
  Хто з героїв може бути щасливим, а хто - ні? Відповідь обґрунтуйте.

Цілісна характеристика образу Софійки. У формі розлогої відповіді сха­рактеризуйте головну героїню повісті.
Орієнтовне виконання.
Софійка – звичайна дівчинка (красуня, мрійниця, відмінниця), яка щойно закінчила 6-й клас і дочекалася канікул. Дівчинка дуже любить Андерсенову Русалоньку, страж­дає через те, що казка закінчилася погано, а принц не оцінив, що самовіддана дівчина врятувала його. У Софійки є вірний друг Сашко, але її серце хвилює красень Вадим, хуліган та нечема. Отаке воно примхливе перше кохання. Софійчина родина - це тато, мама, тітка та кількамісячний братик, якого часто залишають глядіти старшій сестричці. Звичайне собі життя. Звичайні собі пригоди: поїздка до бабусі в село, сварка з мамою, пер­ше побачення... Аж раптом виявляється, що стара шафа, яка лишилася ще від прабабусі, чарівна: за її допомогою можна подорожувати в часі.
Буденні речі враз стають повними та­ємниць: і привиди із сусідньої квартири, і родинне прокляття, котре темною хмарою висить над красенем Вадимом, і нещасливе кохання любої тітоньки – усе переплітається в химерний вузол. Аби розчаклувати непутя­щого Вадима й позбавити помешкання по­верхом нижче від страхітливих примар, Софійці та її лицарю Сашкові доводиться стати справжніми детективами.
За допомогою чарівної шафи, коралів і старих світлин Софійка потрапляє в минуле і поступово розплутує таємницю прокляття, знайомиться із членами родини не тільки роду Кулаківських, а й власного, емоційно
переживає воєнні часи, голод і сімейні нега­разди своїх та чужих пращурів.
Проте дівчинка не мала жалю до Кулаківських, їй було шкода тільки Катерини. Коли вона дізналася, що її з чоловіком Семеном убив грім, а їхні душі й досі блукають на міс­ці, де згоріла хата (а це саме там, де тепер сто­їть Софійчин будинок), була готова змінити минуле. Разом із Сашком дівчинці вдалося подолати прокляття й у вирішальний момент відвернути біду.
На жаль, пройшовши всі ці випробуван­ня, Софійка так і не збагнула, хто зі знайо­мих хлопців вартий її уваги.

Вправа «Асоціативний ряд». На­звіть ключові слова чи опишіть ті дії героїв повісті «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», які асо­ціюються у вас із поданими поняттями.
Доброта, егоїзм, мрія, хитрість, турбота, радість, нещирість, безтурботність, кмітли­вість, скупість, чуйність, безпорадність, за­жерливість.

Проблематика твору:
®    відповідальність за власні вчинки;
®    перші почуття;
®    підліток і сім’я;
®    родова пам’ять;
®    статки і духовні цінності.

♦ Схарактеризуйте сенс життя і мо­ральний вибір членів трьох родин, запов­нивши таблицю.
Орієнтовне виконання.
Родини, змальовані у творі
Моральний вибір членів кожної родини
Кулаківські
Гордій Кулаківський обма­ном заволодів чужими зем­лями, обдуривши представ­ника дворян Данила Міщенка. Його прокляли одурені люди. З того часу всю роди­ну переслідували нещастя.
Стариший син Гордія Фрол випадково загинув, коли ви­тягував рушницю зі скрині, бо нічим у житті, крім по­лювання, не цікавився; доч­ка Франя прожила життя з Корнієм, причарованим зіллям знахарки, так і не народивши дітей; син Яків помер, удавившись карто­плею на чужому обіді, свою ж дружину Лизавету за­мордував голодом; його син Васюня сам себе засудив до найтяжчої міри покаран­ня: понад 30 років провів у погребі, уникаючи відпові­дальності за дезертирство; Іван, син Васюні, загинув молодим, залишивши на ви­ховання Олені сина Толика; його дочка Катерина – єди­на добра душа в родині – за­гинула від блискавки разом зі своїм чоловіком Семеном та його родиною; Толик усе життя прожив перекотипо­лем, проте наприкінці твору повернувся до родини; бать­ко Вадима поїхав до Москви шукати легкого карбованця, зовсім не опікувався сином, тому й не дивно, що хлопець виріс зарозумілим, нахабним і... самотнім.
Міщенки
«...Двоїста душа – пито­ма риса Міщенків!». Безвід­повідальний і самозакоханий Данило втік, залишивши дру­жину і двох синів. Старший син Михайло жив, ховаючись од людей. Свого сина виховав схожим на себе. Валентин ви­явився непорядним чоловіком: покинув двох жінок із дітьми і не піклувався про них. Спад­ковість і тут далася взнаки.
Вишні (Ягоди)
Авторці вдається ство­рити позитивний образ су­часної родини з теплими та дружніми взаєминами.
Кожен із членів родини, по­чинаючи від прапрапрабабусі Клави, що пожертувала своїм щастям і життям заради нащадків, дбав про взаєморозуміння, взаємо­допомогу в сім'ї, сповідував чесність, людяність, поряд­ність.

Генеалогічні дерева трьох родин
                       



Немає коментарів:

Дописати коментар