вівторок, 21 лютого 2017 р.

Конкурси на 21 лютого

Конкурсна програма "Люби, шануй рідну мову" (7, 8, 11 класи)
Мовознавча гра "Латка"
І команда
«Латки»: ніс, язик, око, вухо, губа, зуб.
Приказки і прислів'я. Пильнуй свого ..., а не чужого проса; Бабина ... не з ло­пуцька — того ж хоче, чого і людська; Шкіра на чоботи, ... на підошви; ... веде, я очима пряде; Не всі ті кусають, що ... виставляють; Як тягли ведмедя до меду, то урвали ... , а як від меду, то урвали хвоста; Не пхай ..., куди не просять ; Самі голуби не летять до ... ; Не дивись високо, бо запорошиш ... ; На чужий коровай ... не поривай, а за свій дбай; ... вихати — не ціпом ма­хати; Чужими ... не наїсишся.
Відповіді: Пильнуй свого носа, а не чужого проса; Бабина губа не з лопуць­ка — того ж хоче, чого і людська; Шкіра на чоботи, язик на підошви; Вухом веде, а очима пряде; Не всі ті кусають, що зуби виставляють; Як тягли ведмедя до меду, урвали вуха, а як від меду, то урвали хвоста; Не пхай носа, куди не просять; Самі голуби не летять до губи; Не дивись високо, бо запо­рошиш око; На чужий коровай очей не поривай, а за свій дбай; Язиком виха­ти — не ціпом махати; Чужими зубами не наїсишся.

ІІ команда
«Латки»: рука, нога, серце, живіт, палець, голова.
Приказки і прислів'я. Дай ... волю, то заведе в неволю; Розумна ... , та дурне­ві дісталась; За дурною головою і... нема спокою; Поганому ... й пироги вадять; Попав ... у небо — аж бомкнуло; Легко чужими ... людям помагати; Матері кож­ної дитини жаль, бо якого ... не вріж — однаково болить; ... з перцем, а душа з часником; Думкою в небі, а ... в постелі; Не дурний крук, щоб впустити з ... ; … — не мішок, запасу не зробиш; Не відає ... , що язик лепече.
Відповіді: Дай серцеві волю, то заведе в неволю; Розумна голова, та дурневі дісталась; За дурною головою і ногам нема спокою; Поганому животові й пироги вадять; Попав пальцем у небо — аж бомкнуло; Легко чужими руками лю­дям помагати; Матері кожної дитини жаль, бо якого пальця не вріж — однаково болить; Серце з перцем, а душа з часником; Думкою в небі, а ногами в посте­лі; Не дурний крук, щоб впустити з рук; Живіт — не мішок, запасу не зробиш;' Не відає голова, що язик лепече.

ІІІ команда
«Латки»: кіт, кінь, курка, свиня, со­бака, коза.
Приказки і прислів'я. Рівнялася ... до коня, от тільки шерсть не така; Хоч круть, хоч верть, а все ... смерть; Сама баба сало гамнула, а на ... звернула; Жа­лів яструб ... , доки всю оскуб; Куди ... з копитом, туди і рак з клешнею; Піднімайте, ... , хвости, бо глибоко морем брести; На похиле дерево всі ... скачуть; Силуваним ... не наїздишся; Не боїться вовк ... , а його дзвяки; Заліз ... у сало і кричить: «Мало!»; Коли є ... , то зварить борщ і дурочка; Не біжить ... від ка­лача, але від бича.
Відповіді: Рівнялася свиня до коня, от тільки шерсть не така; Хоч круть, хоч верть, а все козі смерть; Сама баба сало гамнула, а на кота звернула; Жа­лів яструб курку, доки всю оскуб; Куди кінь з копитом, туди і рак з клешнею; Піднімайте, свині, хвости, бо глибоко морем брести; На похиле дерево всі кози скачуть; Силуваним конем не наїздишся; Не боїться вовк собаки, а його дзвяки; Заліз кіт у сало і кричить: «Мало!»; Коли є курочка, то зварить борщ і дурочка; Не біжить собака від калача, але від бича.








Переглянули експрес-уроки від О. Авраменка: брати участь, час: восьма пятдесят п'ять (на, за), відмінювання числівників 50, 60, 70, 80.
Провели "Лексико-фразеологічний марафон"
Леґінь - юнак, файно - гарно, вуйко - дядько, ватра - вогнище, крумплі - картопля, калачики - гортензія.
Як кіт наплакав - мало, хоч греблю гати - багато, дрижаки їсти - тремтіти, відкладати в довгий ящик - зволікати, прикусити язика - замовкати, виводити на чисту воду - викривати, брати за душу (за живе) - хвилювати.
Індивідуальний конкурс "Синтаксис" (8 клас). Дайте характеристику простого речення, зробити синтаксичний розбір. А у чень 7 класу визначає до якої частини мови належать слова.
1. Українська мова повертається в рідний дім.
2. Потрібно щиро перейматися проблемами рідної мови.
Бондар Г. (8 клас)
Усі разом написали диктант єдності.



Немає коментарів:

Дописати коментар