понеділок, 24 квітня 2017 р.

Позакласне читання. 8 кл. "Ритуал" М. і С. Дяченки


Ритуал (оригінальна назва — рос. Ритуал) — роман, що написаний українськими письменниками Мариною та Сергієм Дяченками та вперше опублікувався у видавництві «КРАНГ» 1996 року. Розповідає про викрадення драконом-перевертнем принцеси та про зародження між ними кохання.
Деякі дослідники називають цей твір «романом про кохання», а самі ж автори визначають його як «чарівний роман для юнацтва».
Опис книгиПерше кохання і перша зрада. Як зрозуміти, де добро, а де зло, якщо добро викликає жах, а зло приваблює красою? «Ритуал» — один з найперших, найсильніших і найпопулярніших творів знаменитого подружжя Марини та Сергія Дяченків, визнаних найкращими фантастами Європи


Сюжет
Арман — 201 нащадок давнього драконячого роду. Згідно традиції своїх предків, він має здійснити ритуал поїдання принцеси, але сама думка про це викликає в нього огиду. Одного дня, він все-таки наважується викрасти принцесу, проте людська сутність дракона-перевертня не дозволяє йому здійснити задуманий ритуал. Навпаки, поступово між ними зароджується кохання. Не вірячи в можливість такого союзу, Арман влаштовує підставний поєдинок з принцом Остіном та відпускає принцесу. Здійснивши подвиг, принц стає королем, а принцеса — королевою. Їхнє життя перетворюється на суцільну нудну придворну рутину. Наприкінці історії, король Остін жертвує свою дружину морському чудовиську, нащадку Юкки, а Арман прилітає на порятунок коханої, незважаючи на пророцтво, яке прорікає йому загибель у тому випадку, якщо він стане поперек шляху морській почварі.
Герої книги
·         Арм-Анн, Арман — людина-дракон, поет. Надзвичайно страждає через свою нездатність убити розумну істоту, що вважає своїм недоліком.
·         Юта — принцеса Верхньої Конти, найстарша із трьох сестер.
·         Остін — принц-наслідник Контестарії.
·         Вертрана — принцеса Верхньої Конти, середуща із трьох сестер.
·         Май — принцеса Верхньої Конти, наймолодша із трьох сестер.
·         Олівія — принцеса Акмалії.
·         Контестар XXXIX — король Контестарії, батько Остіна.
·         Юкка — морське чудовисько, одвічний ворог драконів.
·         Той, Хто Дивився зі Скелі — древна, мудра і могутня істота.
Екранізація
2015 року за мотивами роману знятий російський фентезійний мелодраматичний фільм — «Він — дракон».
Нагороди
·         2-га премія Національного конкурсу «Книга року-2006»
·         Диплом за найкраще видання Львівського Форуму видавців-2006
Видання
·         1996 рік — видавництво «КРАНГ».
·         2000 рік — видавництво «АСТ».
·         2002 рік — видавництво «Эксмо».
·         2003 рік — видавництво «Эксмо».
·         2004 рік — видавництво «Эксмо-Пресс».
·         2006 рік — видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га».
·         2007 рік — видавництво «Эксмо».
·         2009 рік — видавництво «Эксмо».
·         2010 рік — видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га».
·         2010 рік — видавництво «Эксмо».
Цікаві факти
Книга українською мовою — на відміну від російськомовного варіанту, що не отримав жодного призу — через місяць після виходу отримала спеціальну нагороду дитячого журі на "Книжковому форумі" у Львові
Український переклад
Українською мовою книга вперше вийшла 2006 року у видавництві А-ба-ба-га-ла-ма-га у перекладі Любомира Люлика. Пізніше, у 2010 вийшов новий переклад книги у тому ж видавництві у перекладі Олекси Негребецького.
Переклад Любомира Люлика
·         Сергій та Марина Дяченки. Ритуал. Переклад з російської: Любомир Люлик; художник: Владислав Єрко. Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. - 279 с. ISBN 966-7047-61-Х (Серія "Фентезі")
Переклад Олекси Негребецького

·         Сергій та Марина Дяченки. Ритуал. Переклад з російської: Олекса Негребецький; художник: Владислав Єрко. Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010. - 304 с. ISBN 9786175850138 (Серія "Фентезі") (перевидання 2015)

Немає коментарів:

Дописати коментар