пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

стаття

Допоможемо зимуючим птахам

Звичайна сопуха, сіра неясить, філін, совка-сплюшка, домовий сич, вухата сова.  Одним словом: хижак, який нам друг. Це так ми кажемо про сову, мудру і добру тітоньку Совунью. Адже вона «допомагає» нам, людям, боротися з гризунами. От тільки виникає проблемка – ми ж отруюємо мишей. Але учитель нас заспокоює: усіх не перетравимо, а сова – розумна, неживу мишку не з’їсть.

Усі діти у школі допомагають зимуючим пташкам: горобчикам, синичкам; роблять нові годівнички, приносять корма. Ми теж приєдналися до щорічної акцій «Допоможемо зимуючим птахам» і хочемо поділитися новим оригінальним, як для нас, способом підгодовування пташок. Рецепт простий. Треба зробити харчовий клей (мука і вода, консистенція густої сметани), змастити ним картон, вирізавши будь-яку форму, посипати зерном і прив’язати на гілці дерева. Такий спосіб годування не зашкодить горобцям ще й естетичний вигляд має.

А чому ж нас так зацікавила сова? Саме вухата сова. Бо вони облюбували хвойні дерева у центрі нашого села. Ми підрахували, хоча це було не просто, що їх близько 35 – 40, великих і малих розмірів, що свідчить про сімейність цих птахів. Вони дуже потаємні, полохливі, хвоя чудово їх маскує, тому важко помітити птахів. Вухата сова - типовий лісовий вид. Але зустрічаються й на відкритих просторах, це їм зручно для полювання.

Що ж ми дізналися про цей вид сови? «Вуха» вухатої сови — це всього-на-всього лише пучечки пір’їн, які прикрашають її макушку. Типовий мешканець хвойних лісів, у яких вона менше за все помітна. Любить поселятися у старих воронячих чи сорочиних гніздах. Шлюбний сигнал самця - монотонне низьке "укання". Під час токування в проміжках між звуками часто літає і хлопає крилами. Самка видає плакучий звук "няяя", часто в дуеті з самцем. Крик хвилювання - різке "квяк", "квяк-квяк". Пташенята тонко свистять, при чому інтонація свисту залежить від віку. На прольотах і зимівниках вухата сова, на відміну від інших сов, тримається звичайно групами або невеликими зграями. Їжу вухатої сови складають головним чином різні мишоподібні гризуни, птахи в кормовому режимі сови займають незначне місце, а інші хребетні (жаби) і комахи тільки випадковий.

Що ж до охорони? Загрозливими чинниками для вухатої сови є винищення людиною мишоподібних гризунів, що складають основу її кормової бази, винищення сов так званими «мисливцями» та малограмотними людьми, суцільна вирубка лісів, старих садів та лісопаркових зон. Для збереження виду необхідна сувора заборона полювання, охорона лісів та старих насаджень дерев, збереження популяцій воронових та денних хижих птахів, а також відмова від пестицидів задля винищення гризунів. Сова вухата перебуває під захистом Бернської конвенції та Конвенції CITES.
Світ природи дуже цікавий. Нам, школярам, потрібно берегти і доглядати за природою, бо без неї ми – ніщо.

Учні 6 класу Гаврилівської ЗОШ І – ІІІ ступенів




Немає коментарів:

Дописати коментар