пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

стаття

Її промінь так гордо горить
Вона вийшла на шлях ранньою весною. Вона – Дочка Прометея, кажуть у народі, а  І. Франко зазначав, що вона «трохи чи не єдиний мужчина на всю сьогочасну соборну Україну». Так ми згадували у її 145-тиріччя Ларису Петрівну Косач – Лесю Українку, яка стала окрасою і гордістю української нації, яка є одним з основоположників нової української літератури.
Літературно-тематичний захід підготувала художній керівник Гаврилівського СБК (Федорова Т.), провели учителі української літератури (Федоров С. І. та Бугаєнко О. М.).
Роль Лесі Українки виконала Каменевська Діана (учениця 10 класу), вірші читали Гришко К., Задорожня Д., Коваленко М., Піньонжик Т.,  Бугаєнко С., Опанасюк Д., Алєксандров А., Чернишов І., а бурхливі оплески отримала Мазуренко С. (4 клас), яка прочитала ! «Contra spem spero!».
Усі присутні мали змогу прослухати шедевральні поезії геніальної поетеси, дізнатися вражаючі факти з життя Лесі, яка походила з інтелігентної родини Косачів-Драгоманових, сім’я ж була проти її кохання. Трагічно-щасливими виявилися стосунки поетеси з коханими, адже до Лесі Українки любов прийшла один раз, лише обличчя в неї були різні (Сергій Мержинський та Климентій Квітка).
Не могли ми оминути й історію кохання Мавки й Лукаша із «Лісової пісні». У цих персонажів є чого повчитися, адже справжнє кохання не йде у вічність, а несе тебе на крилах.
«Леся Українка не втратила своєї актуальності й у наш час», – зазначає сучасна письменниця О. Забужко. Тож читаймо, роздумуймо над словом Поетеси із Волині, яку знають у світі.
Федоров С.


Немає коментарів:

Дописати коментар