середу, 11 жовтня 2017 р.

Історична пісня/дума (УЛ, 8 клас)

Думи та історічні пісні мають між собою багато схожого (наприклад, оповiдний характер, наявнiсть сюжету), але відрізняються один від одного.

Думи більші за розміром, ніж історичні пісні, будова дум складніша. 

Пісню співають, а думу виконують речитативом (повільним проказуванням, схожим на спів). 
Дума виконується у супроводі народного інструмента - ліри, кобзи, бандури.  

Римування та метричний рисунок e дум і пісень різні. Пісні мають чiтку поетичну форму: усi рядки пісні мають однакову кiлькiсть складiв, наголошені i ненаголошені склади чергуються в певному порядку. Пісні подiляються на строфи, об´єднані мiж собою римою. 

У думі ж рядки рiзнi за кiлькiстю складiв, думи не подiляються на строфи. Можна сказати, що у думі мелодiя пiдпорядковується тексту, а у пісні - навпаки. 

ДУМАІСТОРИЧНА ПІСНЯ
Жанр пісенного епосу. Промовляється речитативом під музичний супровід кобзи, бандури або ліри (словесний елемент зумовлює ритмомелодику фрази). Велика за обсягом. За тематикою історико-героїчна і соціально-побутова (події, як і їх учасники, не обов’язково реальні, проте характерні й можливі у своєму часі. Астрофічна (не має точного поділу на строфи); нерівноскладовий вірш.     Переважає суміжне дієслівне римування. Урочистий, пишномовний стиль.Жанр пісенного епосу. Співається (мелодія визначає ритмічну структуру тексту).   Меншого обсягу. Зображення достовірних подій та історичних осіб (більша міра історичної конкретності).   Строфічна (куплетна) побудова, рівноскладовий вірш. Однак давні історичні пісні не володіють чіткою структурою. Різноманітність римування. Романтична піднесеність стилю.

Немає коментарів:

Дописати коментар